Alles wat u moet weten over nieuwe labelling van EV’s en laadpalen vanaf 20 maart

Om consumenten te helpen begrijpen wat de nieuwe EV-labels op nieuwe voertuigen betekenen en wat dit betekent voor het laden van die voertuigen, heeft de Europese Unie een overeenkomst gesloten over de eisen voor de labels op nieuwe voertuigen en laadstations. Vanaf 20 maart 2021 zal in heel Europa een nieuwe geharmoniseerde set labels verschijnen die consumenten moeten helpen om compatibele laadopties voor elektrische wegvoertuigen te herkennen.

Deze labels zullen worden aangebracht:

▪ op nieuwe voertuigen vlakbij elk laadpunt van het voertuig en op elke laadstekker;
▪ op losse laadkabels;
▪ in de handleiding voor de eigenaar van het voertuig of in de digitale handleiding;
▪ op laadstations voor elektrische voertuigen vlakbij het stopcontact of de bergplaats voor de aansluitkabel van het voertuig en
▪ ter informatie in de dealerships van de voertuigen.

Het betreft hier niet alleen personenwagens, maar ook lichte en zware vrachtwagens, bussen en gemotoriseerde tweewielers.

Als gebruiker, vind hier alle antwoorden op uw vragen.

De labelling, conform de norm ‘NBN EN 17186:2019’ (alleen beschikbaar in het Frans en Engels en identiek aan de Luxemburgse norm ILNAS) laat toe om de mechanische, elektrische en elektronische compatibiliteit na te gaan tussen de connectie aan de kant van het voertuig en aan de kant van de laadinfrastructuur, en dit door de labels, aangebracht aan de kant van het voertuig, te vergelijken met deze aangebracht aan de kant van het laadpunt.

Het label aan de kant van het voertuig is zwart van kleur en moet worden aangebracht ofwel bij levering door de verdeler, ofwel door de constructeur zelf. De zwarte versie moet worden aangebracht zowel op de connector zelf als op de stekker van de laadkabel aan de kant van het voertuig.

Het label aan de kant van de laadpaal is wit van kleur en moet worden aangebracht zowel op de laadpaal als op de fiche van de laadkabel.

De letters op het zeshoekig label verwijzen naar het type stekker en de elektrische spanning.

Het bericht Alles wat u moet weten over nieuwe labelling van EV’s en laadpalen vanaf 20 maart verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *