BMW iX3: Freude am Fahren intact

Een telefoontje van de invoerder: “We hebben enkele dagen de nieuwe elektrische iX3 in het land”. En of we daar even wilden mee rijden. Een volmondig ja! De iX3 is immers een belangrijk model voor de constructeur uit Beieren. Want na de i3, die met zijn bijzondere look voor- en tegenstanders had, is dit het pas het tweede full electric model van BMW.

De filosofie achter de iX3 en de i3 is behoorlijk verschillend. De in 2013 gelanceerde i3 had/heeft een eigenzinnige look die zijn elektrische inborst ook visueel in de verf moet zetten. Op enkele designdetails na is de iX3 echter een “gewone” X3 (ook nog steeds verkrijgbaar met diesels, benzinemotoren en als plug-in hybride), alleen zijn elektrische aandrijving maakt hem anders.

Geen slappe hap

En voor die aandrijving kiest BMW een eDRive elektrische motor van de vijfde generatie: 286 pk aan vermogen en een indrukwekkend koppel van 400 Nm worden naar de achterwielen gestuurd. Een pittige technische fiche dus. Zijn elektriciteit haalt de motor uit een 74 kW batterij die op papier goed zou moeten zijn voor een autonomie tot maximaal 460 km. Hoe snel je hem kan laden hangt vooral af van de laadpaal waar je hem inplugt. Technisch kan deze elektrische Beemer er alvast vaart achter zetten als het nodig is. Hang je hem aan een DC-snellader (gelijkstroom), dan kan hij laadsnelheden aan tot 150 kW. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat je de batterij in een dik half uur voor 80% volpompt. Maar rustig een nachtje thuis laden behoort ook tot de mogelijkheden. Met AC (wisselstroom) kan dat eenfasig tot 7,4 kW en driefasig tot 11 kW. Bij deze laatste duurt een volledige laadbeurt 7,5 uur en bij de 7,4 kW-lader zit je rond de 10 uur.

Op enkele designdetails na is de iX3 een “gewone” X3, alleen zijn elektrische aandrijving maakt hem anders.

Rijden: aan vermogen geen gebrek

Als je een auto maar een paar uur kan testen, ben je niet geneigd om de eco-toer op te gaan. Dan wil je gewoon weten wat hij in huis heeft. En de elektrische iX3 heeft ons niet teleurgesteld. Weliswaar geen verschroeiende “insane” toestanden zoals bij een niet nader genoemd merk maar nog steeds genoeg om aan de verkeerslichten het plebs met verbrandingsmotoren heel snel klein te zien worden in de achteruitkijkspiegel. In cijfers: van 0 naar 100 km/u in 6,8 seconden en een topsnelheid van 180 km/u (begrensd). Omdat hij achterwielaandrijving heeft, verschilt deze iX3 qua rijgedrag niet zoveel van de andere versies. Voor een SUV dus behoorlijk strak en sportief.

Conclusie

Jaren geleden was ik al van mening dat een aanvaarding van EV’s het snelst zou gaan indien constructeurs elektrische motoren gewoon aanbieden in bestaande modellen. Dat lijkt op papier evidenter dan het in de werkelijkheid is, want de architectuur van een EV is – vooral door de batterijen – behoorlijk verschillend. Dat BMW deze piste volgt, is een slimme zet. De iX3 ziet er bijna hetzelfde uit als een “gewone” BMW X3 en qua rijprestaties voelt dit nog steeds als “Freude am Fahren”. Met een vanaf-prijs in de buurt van 70.000 euro is dit geen koopje. Fiscaal vanzelfsprekend wel interessant dankzij de 100% aftrekbaarheid.

Het bericht BMW iX3: Freude am Fahren intact verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *