Hof van Cassatie: een gehuurd voertuig kan in beslag worden genomen

Op grond van de Drugswet kunnen rechters voertuigen, apparaten en al het andere dat bij het plegen van een strafbaar feit wordt gebruikt, in beslag nemen. Dit geldt zelfs indien het goed geen eigendom is van de schuldige partij.

Een autoverhuurbedrijf in het Antwerpse is het eerste dat de prijs betaald. In beroep tegen de beslissing om een voertuig in beslag te nemen dat was gebruikt in een drugszaak, bevestigde de rechter dat het autoverhuurbedrijf niets met de feiten te maken had. Anderzijds was de rechtbank van oordeel dat de verhuurder, gelet op het feit dat hij actief is in de omgeving van Antwerpen, moet hebben vermoed dat zijn voertuigen waarschijnlijk zouden worden gebruikt voor drugshandel.

Een recent arrest van het Hof van Cassatie heeft deze uitspraak bevestigd. Dat kan je hier nalezen.

Andere omstandigheden pleitten niet in het voordeel van de autoverhuurder. Allereerst had de 18-jarige verdachte de eerste maandelijkse betaling van 1.000 euro voldaan, alsmede de waarborg van 250 euro contant betaald. Dit is vrij zeldzaam en daarom twijfelachtig. Bovendien werd in het huurcontract een minimumleeftijd van 25 jaar en een rijbewijs voor ten minste vijf jaar voorgeschreven. De verhuurder had de identiteit van de huurder dus kennelijk niet (correct) gecontroleerd.

Laat dit een les zijn voor alle autoverhuurbedrijven…

Het bericht Hof van Cassatie: een gehuurd voertuig kan in beslag worden genomen verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *