Michelin slaat met e.Primacy de weg in naar een nieuwe generatie banden

Michelin introduceert in maart de e.Primacy: één van de meest milieuvriendelijke en zuinige banden in zijn categorie én de eerste autoband die CO2-neutraal op de markt wordt gebracht. Uniek is de combinatie van duurzaamheid en lage rolweerstand, zegt Jos Swint van Michelin.

Jos Swint Michelin
Jos Swint

De Michelin e.Primacy heeft de laagste rolweerstand in zijn klasse, en dat is een uitkomst voor zowel auto’s met verbrandingsmotoren als voor elektrische voertuigen. Een band zorgt al snel voor 20% van het brandstofverbruik van een auto en voor EV’s ligt dat nog iets hoger. “Daarom is de lagere rolweerstand van belang als je zuiniger wilt rijden”, zegt Jos Swint, product marketing manager Michelin Benelux. “Wij hebben dat getest en met de e.Primacy wordt de range van de batterij met 7% vergroot.”

Voor brandstofauto’s maakt de nieuwe band een besparing mogelijk tot 0,21 liter per 100 km. “Dat lijkt misschien niet veel, maar probeer je verbruik door verantwoord rijgedrag maar eens naar beneden te krijgen. Je moet dan veel moeite doen om die 0,2 liter winst te behalen. Die krijg je nu al vanzelf dankzij de e.Primacy.” Ook plugin-hybrides kunnen met de e.Primacy uitstekend uit de voeten, voegt Jos Swint toe. “Die maakt zowel tijdens de elektrische fase als de brandstoffase gebruik van de lagere rolweerstand.”

“De e.Primacy wordt de range van de batterij met 7% vergroot.”

Jos Swint, product marketing manager Michelin Benelux

Waarom deze innovatie?

De nieuwe e.Primacy-band is ontworpen om te beantwoorden aan de sterke vraag van autofabrikanten en wagenparkbeheerders die naarstig naar wegen zoeken om de CO2-footprint van brandstofauto’s terug te dringen. “Een autofabrikant kan met een slimme bandenkeuze onder de door Europa gestelde limieten komen. En dat geldt ook voor bedrijfswagenparken die hun impact op het klimaat beter willen beheersen”, aldus Jos Swint.

Als Michelin zijn nieuwe band bij klanten levert, is die overigens volledig CO2-neutraal. Michelin is daarin geslaagd door de hele levenscyclus van de band mee te nemen in de ontwikkeling, vanaf het winnen van de grondstoffen tot aan het vervoer van de banden. “Dit is een wereldwijde primeur die de weg opent naar een nieuwe generatie producten. Mede daardoor heeft de e.Primacy als eerste band een Environmental Product Declaration (EPD) gekregen. Daarin staat de impact van een band op de planeet en de bevolking aangegeven. Dat illustreert onze inzet om een duurzamere mobiliteit te stimuleren”, aldus Jos Swint.

“Slechts 1% van het aanbod aan banden scoort een A op rolweerstand en een A of B op wet grip. De e.Primacy hoort daarbij.”

Jos Swint, product marketing manager Michelin Benelux

Unieke combinatie

Uniek is de combinatie van lage rolweerstand en wet grip, zegt Swint: “Slechts 1% van het aanbod aan banden scoort een A op rolweerstand en een A of B op wet grip. De e.Primacy hoort daarbij. We hebben nieuwe innovatieve materialen kunnen toepassen die maken dat het kilometerrendement op hetzelfde niveau ligt als onze Primacy 4, bekend om zijn uitstekende levensduur.”

En hoe zit het met de prijs? “De e.Primacy vraagt een kleine meerprijs in vergelijking met een reguliere band. Maar dat wordt heel snel terugverdiend door brandstofbesparing.” De e.Primacy is beschikbaar in 56 afmetingen van 15 tot 20 inch voor de meest verkochte voertuigen met verbrandingsmotor evenals voor elektrische voertuigen.

Toekomstvisie

De e.Primacy is bedoeld voor compacte SUV’s, stadsauto’s en sedans, waarin het segment elektrische auto’s snel groeit. Maar daar blijft het niet bij: “We brengen op zeer korte termijn ook een gamma banden op de markt voor high performance-elektrische voertuigen, zoals Tesla en Polestar. In deze categorie heb je te maken met hoge maximumsnelheden en meer gewicht. Dat vraagt een specifiek ontworpen band. Binnenkort hebben we hierdoor een compleet aanbod voor alle EV’s .”

Voor meer info over de Michelin e.Primacy, surf op michelin.be!

Het bericht Michelin slaat met e.Primacy de weg in naar een nieuwe generatie banden verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *