Test Mazda CX-5: minder CO2, meer connectiviteit

De Mazda CX-5 heeft een (bescheiden) update gekregen. Visueel verandert er eigenlijk niets aan het model, maar onderhuids en op het vlak van connectiviteit valt er wel een en ander te melden. Ondergetekende kon hem welgeteld een uur aan de tand voelen. Een ultrakorte rij-impressie.

De redactie van FLEET heeft goede herinneringen aan de CX-5, die we in 2018 enkele maanden mochten duurtesten. Vooral de uitstekende rijkwaliteiten van de middelgrote SUV bleven in het geheugen hangen.

De 2021 model update krijgt motor- en transmissie-updates, maar gaat ook voor extra gebruiksgemak en veiligheid dankzij de opgewaardeerde HMI-technologie (Human Machine Interface) en de jongste geconnecteerde diensten van de MyMazda-app.

Interieur

Het KODO-design van het koetswerk oogt nog steeds hedendaags en dat werd dan ook ongemoeid gelaten bij deze update. In het interieur gaat de meeste aandacht naar de het nieuwe 10,25”-breedbeeldscherm. Het biedt een gevoelig snellere opstarttijd, een sterk verbeterde helderheid dankzij de digitale weergavetechnologie, Apple CarPlay-verbinding met kabel en een nog intuïtievere bediening.

De connectiviteit krijgt ook een upgrade via de nieuwste MyMazda-app, met tal van nieuwe of verbeterde functies zoals  ‘Vehicle Finder’ en ‘Remote Door Locking’. De functie ‘Vehicle Health Report’ biedt eigenaars dan weer de mogelijkheid om verscheidene onderhoudsgegevens te controleren, zoals de bandenspanning. Ook kunnen eigenaars een melding ontvangen wanneer het tijd wordt voor een onderhoud.

Motoren en transmissie

Om klanten een betere, milieuvriendelijkere rijervaring te bieden, ondergingen de motoren (diesels en benzines) diverse aanpassingen voor modeljaar 2021. Voorbeelden daarvan zijn de geoptimaliseerde pedaalbediening voor een betere respons en controle, een verbeterde motorrespons op gasinput, een alertere zestrapsautomaat en een lagere CO2-uitstoot. Vooral dit laatste is belangrijk voor fleetklanten. Niettemin is het ontbreken van eender welke vorm van elektrificatie een steeds grotere handicap in een segment waar (vooral) plug-in hybrides stilaan de norm worden.

Rijden

De vernieuwde CX-5 speelt nog altijd zijn grootste troefkaart uit wanneer je het stuur neemt: rijdynamiek gecombineerd met comfort en een haarscherp stuurgevoel. Wat mij betreft nog steeds een topper in dit segment. Ik reed met de benzinemotor van 163 pk. Die voldoet maar mist wat pit in de lagere toeren. Het gevolg van de technische ingrepen om de CO2 te reduceren? Hoe dan ook, de inhaalbeweging waar Mazda het over heeft op het vlak van elektrificatie wordt stilaan dringend. Want zelfs de gereduceerde CO2-waarde van 152 gr/km (de laagste waarde) verbleekt bij wat plug-in hybrides bij de concurrentie kunnen voorleggen. Voor de particuliere markt is dat momenteel nog geen groot probleem maar in fleet regeren CO2 en de daaraan gekoppelde fiscaliteit.

Het bericht Test Mazda CX-5: minder CO2, meer connectiviteit verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *