Vlaamse verkeersbelastingen stijgen met 15% op vijf jaar

Dat de auto in België zwaar belast wordt, is ondertussen geen geheim meer. In Vlaanderen gaat dat aan een tempo dat hoger ligt dan de inflatie. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) trekt aan de alarmbel, zo berichten onze collega’s van De Tijd.

De opbrengst van de Vlaamse verkeersbelastingen is de afgelopen vijf jaar met 15%  gestegen tot anderhalf miljard euro. Dat is bijna drie keer zo snel als de inflatie, die rond de 5% schommelt. Concreet gaat het om een stijging van 196 miljoen euro. De eenmalige belasting op de inverkeerstelling of BIV kent de grootste stijging: sinds 2015 zijn die met de helft gestegen. De jaarlijkse verkeersbelasting is in die periode met 8 procent gestegen.

In totaal wordt in Vlaanderen jaarlijks 1,5 miljard euro aan verkeersbelastingen betaald. En aan de stijging van het aantal ingeschreven auto’s kan het niet liggen, want die bedroeg slechts 1% in die periode.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Nog geen vergroeningseffect

De Vlaamse regering voerde in 2016 al een aanpassing van de verkeersbelasting door, vooral met het doel het wagenpark te “ontdieselen”. Die had tot een daling van de geïnde verkeersbelastingen moeten leiden naarmate het wagenpark groener werd. Maar blijkbaar heeft die aanpassing toch niet het gewenste effect gesorteerd.

Uit de totale cijfers blijkt volgens Vande Reyde dat de daling door het beoogde vergroeningseffect uitblijft en dat de inkomsten stijgen. De liberaal vindt dat weliswaar een “een goede zaak voor de Vlaamse begroting”,  maar dat kan volgens hem niet de bedoeling zijn. Verkeersbelastingen moeten volgens hem gebruikt worden voor een betere mobiliteit.

Vanaf dit jaar heeft deze Vlaamse regering de regels nog eens aangepast, deze keer met de focus vooral op de CO2-uitstoot.  Of die nieuwe regelgeving de vergroening zal versnellen, zal moeten blijken uit de statistieken van de komende jaren.

Het bericht Vlaamse verkeersbelastingen stijgen met 15% op vijf jaar verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *