Charles Michel: “Eerder alternatieven voor de bedrijfswagen aanmoedigen dan ze af te schaffen”

In een vraaggesprek met onze collega’s van L’Echo, hamerde Eerste Minister Charles Michem (MR) erop: “Ja, de bedrijfswagen is een verkapte vorm van loon. Maar weet u waarom?”

In een gesprek over mobiliteit met de redactie van L’Echo, kon Premier Charles Michel het controversiële onderwerp van de bedrijfswagen niet uit de weg gaan. “Via het systeem ‘cash for car’ wilden we keuzevrijheid bieden. We zijn de eerste regering die deze weg is ingeslagen”, stipte hij aan.

“Mobiliteitsbudget: het tegengestelde van wat zij, die beweren dat ze het systeem met een vingerknip kunnen veranderen, willen”

Charles Michel aan de journalisten van l’Echo

Al kozen nog maar weinig werknemers voor deze formule. “Dat bewijst dat er soms een verschil kan zijn tussen theorie en realiteit. Waarom is het niet succesvol? De mentaliteitswijziging moet nog gebeuren. We moeten dus nog niet opgeven.”

Daarnaast is er nog het mobiliteitsbudget: “dat is pas de realiteit; alternatieven voor de bedrijfswagen aanmoedigen. We doen het tegengestelde van wat iedereen die denkt dat je het systeem met een vingerknip kan wijzigen, beweert. Iets wat trouwens een grote impact op het salaris van veel families kan hebben.”

“In de Kamer horen we alleen maar voorstellen die vaag zijn of voor de verarming van honderdduizenden huishoudens zorgen. Dat wil ik niet!”

Charles Michel aan de journalisten van L’Echo

En Charles Michel gaat verder in die redenering: “Want inderdaad, de bedrijfswagen is een verkapte vorm van loon geworden. En weet u waarom? Omdat de linkse partijen al lange tijd een verlaging van de fiscale druk op de salarissen hebben geweigerd. En net dat hebben wij gerealiseerd met de tax shift.”

De Premier sluit het hoofdstuk over de bedrijfswagens af met de woorden:
“In de Kamer horen we alleen maar voorstellen die vaag zijn of voor de verarming van honderdduizenden huishoudens zorgen. Dat wil ik niet!”

Bart De Wever: “Cash for car kan het systeem ontwarren”

Bron: VTM Nieuws

In een debat, georganiseerd door VTM en Het Laatste Nieuws, spreekt Bart De Wever (N-VA) een gelijkaardige taal: “Bedrijfswagens zijn een deel van het salaris geworden. Het is inderdaad waar dat men in België echt ver is gegaan met dit fenomeen omdat de loonkost in dit land veel te hoog is.”

“Het klopt wel dat er een fiscaal gunstig regime is voor de bedrijfswagen. Is dat goed? Nee, dat is niet het geval. Als we die knoop willen ontwarren, moeten we overgaan naar ‘cash for car’. Dat is de enige manier om loonverlies voor honderdduizenden huishoudens uit de middenklasse te vermijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *