Zoveel tijd verloren we vorig jaar in de file

File

De jongens van TomTom hebben hun Traffic Index klaar, een onderzoek waarin de filedrukte in 416 steden in 57 landen onderzocht wordt. Ook ons land werd onder de loep gehouden.

En de cijfers spreken voor zichzelf: vorig jaar zorgden de files in ons land ervoor dat bestuurders gemiddeld 30 procent meer reistijd nodig hadden om ergens te geraken.

Vooral Brussel (43e plaats wereldwijd) en Antwerpen (97e) zijn heuse filesteden. ’s Ochtends verlies je er respectievelijk gemiddeld 17 en 23 minuten per trip van 30 minuten. ’s Avonds is dat 19 en 23 minuten. Maar ook Bergen, dat in de index zelfs voor Antwerpen staat op plaats 67 kent veel fileleed met 16 en 19 minuten verlies. Toch was het niet overal kommer en kwel. In Leuven en Kortrijk liep het verkeer afgelopen jaar 3 procent vlotter.

Beter plannen

“Dinsdag en donderdag zijn in heel veel steden de drukste dagen, omdat dan heel veel mensen van en naar het werk rijden”, licht Gijs Peters, verkeersexpert bij TomTom, toe. “Woensdag en vrijdag zijn een stuk rustiger want dan werken veel mensen thuis. We willen met ons rapport niet alleen de files in kaart brengen maar chauffeurs ook laten nadenken over wat ze zélf kunnen doen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om je afspraak op dinsdag en donderdag te plannen als je weet dat dat de drukste dagen van de week zijn? Of kan je een half uur later vertrekken zodat je niet tijdens het spitsuur moet rijden?”

Bekijk zeker eens de gehele index. TomTom analyseerde in totaal 10 Belgische steden en geeft ook mee wat je met je verloren tijd had kunnen doen. Zo kon je in de verloren filetijd in Brussel 3351 keer ‘Imagine’ van John Lennon hebben beluisterd of 5043 pannenkoeken hebben gebakken …

Het bericht Zoveel tijd verloren we vorig jaar in de file verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *