Speed pedelecs: stijging zet zich door

In januari leek een voorzichtig herstel te zijn ingezet voor de inschrijvingen van de speed pedelecs. Die trend wordt nog versterkt voor de maand februari: het totaal aantal inschrijvingen steeg afgelopen maand met maar liefst 8,2 % ten opzichte van februari 2020. Zowat de helft daarvan werden ingeschreven door bedrijven, hetzij via aankoop of leasing.

Met 886 inschrijvingen in de maand februari gingen de cijfers er met +8,2 % op vooruit in vergelijking met het aantal inschrijvingen van februari vorig jaar. De ruime helft (51,4 %) van de inschrijvingen gebeurde door particulieren. Na een mindere maand februari 2020 schreven zij afgelopen maand maar liefst 13,3 % meer speed pedelecs in.

Vorige maand waren er nog tekens van groei bij leasing maar deze sector lijkt vorige maand gestabiliseerd te zijn, met een groei van +0,5 % t.o.v. vorig jaar. Inschrijvingen van speed pedelecs door bedrijven daalde zelfs met -0,8 %. Dit valt volgens Traxio toe te schrijven aan het lage fileniveau in deze coronatijden.

Inschrijvingen volgens type koper:

Geografische verschillen

Speed pedelecs blijven vooral populair in Vlaanderen: op 1.688 ingeschreven eenheden neemt het Vlaamse landsgedeelte er 1.600 (95 %) voor zijn rekening.

De cijfers in Brussel en Wallonië blijven bescheiden. Er waren 40 inschrijvingen in Brussel, wat een lichte daling is van 2 %. In Wallonië zijn de stijgingen in absolute cijfers minimaal. De provincie Namen daalt maar in de andere provincies stijgt het aantal inschrijvingen sterk wat er op wijst dat de interesse in het Franstalige landsgedeelte blijft groeien.

Speed pedelec is een blijver

“Deze stijging geeft niet alleen hoop dat de sector na een minder jaar (-6,2 % in 2020) een snel en volledig herstel zal kunnen doormaken, maar ook dat de speed pedelec als vervoermiddel een blijver is. Zeker wanneer we op termijn terug meer met files zullen geconfronteerd worden,” zegt Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO. “De speed pedelec zal niet meer verdwijnen uit het straatbeeld. Niet in Vlaanderen en Brussel, maar ook niet in Wallonië waar het aantal inschrijvingen alsmaar blijft toenemen.”

Het bericht Speed pedelecs: stijging zet zich door verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *