Waarom de overstap naar EV’s binnen uw bedrijf een draagvlak moet hebben

De overstap naar elektrisch rijden, binnenkort komt hij eraan voor de bestuurders van enkele honderdduizenden bedrijfswagens. Een grote verandering, met heel wat mogelijke valkuilen op de weg. Wij gingen ten rade bij LeasePlan.

“Practise what you preach”. Met dat mantra in het achterhoofd startte LeasePlan enkele jaren geleden een elektrificatieproces binnen de eigen vloot. Een proces dat dit jaar trouwens afgerond wordt, waardoor de gehele vloot van de leasemaatschappij bestaat uit elektrische wagens. “Er zijn een aantal ontwikkelingen in de maatschappij die ons dwingen om het geweer van schouder te veranderen en volop voor die elektrische wagen te gaan, onder andere het duurzaamheidsaspect”, vat Commercial Director Pieter Waegenaer het samen. “Dat wij onze verantwoordelijkheid opnamen en er als bedrijf zelf mee gestart zijn zoveel jaar geleden, was een heel sterk statement.”

LeasePlan kwam door die keuze immers al vroeg met dezelfde vragen en problemen in aanraking die veel van haar klanten nu meemaken. Vragen rond rijden met een EV, want dat is toch anders dan met de vertrouwde diesel. Koudwatervrees voor die nieuwe technologie, want hoe ga ik op vakantie naar het zuiden? En vragen rond thuisladen want hoe wordt dit allemaal terugbetaald? Ze werden allemaal eerst gesteld door de medewerkers van het bedrijf.

Gedroomde testcase

Werknemers warm maken voor de EV is immers een heikel punt, hem of haar begeleiden naar de juiste wagen is een ander. “Een EV heeft vier wielen en een stuur, maar voorts verschilt zo’n wagen gigantisch van de auto’s die we vandaag kennen”, aldus Isabelle Van Bellegem, Business Development Manager voor de EV cel van LeasePlan. “Net daarom zijn we zo blij dat de EV-wind door heel LeasePlan waaide. Het zorgde niet alleen voor extra ervaring binnen onze cel – kennis bouw je immers al doende op – maar doordat het hele bedrijf meedeed, waren we ook niet de ‘vreemde eend in de bijt’ binnen LeasePlan.”

Vorig jaar namen heel wat medewerkers van LeasePlan een elektrische Polestar 2 in ontvangst.

De juiste informatie geven en veel communiceren blijkt vaak de sleutel tot een succesvolle EV-overstap, leert de ervaring bij LeasePlan. “Trainingen zijn dan ook heel belangrijk om mensen mee te krijgen in je verhaal, zodat het breed wordt gedragen binnen de organisatie”, aldus EV specialist Peter Oosterop. Dit draagt immers bij tot een positieve sfeer en neemt bij velen de angst weg, zeker omdat je de bestuurder aan de juiste wagen koppelt. En het zijn immers nog altijd de bestuurders die de dragende kracht van zo’n omslag moeten zijn.

“Eens je bestuurders kennis laat maken met elektrisch rijden in al zijn facetten, zijn zij immers vrij snel voor het idee gewonnen. Via onze ervaring konden we immers een antwoord bieden op al hun vragen en probleemstellingen”, horen we dan ook bij de leasemaatschappij.

Transitie kan er snel komen

Met de hernieuwde fiscaliteit van 2026 die steeds dichterbij komt, kijken veel bedrijven met argusogen naar de autoconstructeurs, die met voldoende nieuwe modellen moeten komen.

“In 2022 gaan we in elk segment en bij elk merk een competitief EV-alternatief kunnen voorschotelen, dus die transitie bij de bedrijven kan echt wel snel gaan”, vertrouwt Peter Oosterop, eveneens EV-specialist, ons toe. Wie nu al de EV-transitie in gang wil zetten, kan nu dan ook op die golf meesurfen. Wil jij ook de overstap van jouw vloot faciliteren? Neem dan zeker een kijkje op de website van LeasePlan. Je kan er zelfs een gratis e-book vinden over de materie.

Het bericht Waarom de overstap naar EV’s binnen uw bedrijf een draagvlak moet hebben verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *