Bedrijfswagenbestuurders doen niet meer privékilometers dan privéwagens

Een vaak gebruikt argument tegen de bedrijfswagen is dat de bestuurders ervan meer privékilometers afleggen dan mensen met een privéwagen. Al blijkt dat, volgens een studie van verkeersveiligheidsinstituut Vias dat vanochtend in de kranten van De Persgroep verscheen, niet te kloppen.

Al in 2016 begon de organisatie met een grootschalig onderzoek naar het gebruik van de bedrijfswagen. Ruim tienduizend Belgen werden daarbij onder de loep genomen. Na drie jaar onderzoek becijferde Vias uiteindelijk dat bedrijfswagens inderdaad een pak meer kilometers rijden dan privéwagens (30.000 versus 16.000), maar dat dat vooral komt door de grotere woon-werkafstand die bedrijfswagenbestuurders hebben af te leggen.

Wie met zijn eigen wagen naar het werk pendelt, legt immers gemiddeld een twintigtal kilometer af, terwijl die verplaatsing voor een bedrijfswagenbestuurder zowat 38 kilometer is. Bijna dubbel zo veel dus.

Verhoudingsgewijs zelfs minder

Vias claimt dan ook dat het aantal privékilometers voor bedrijfswagenbestuurders beperkt is. “Zij leggen per dag gemiddeld vier privékilometers af. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat bedrijfswagens verhoudingsgewijs minder gebruikt worden voor vrijetijdsbestedingen of boodschappen dan privéwagens”, lezen we in boven geciteerde kranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *