Geldboete of tijdstraf bij snelheidsovertreding?

Lokale verkeersovertreders riskeren in Estland voortaan naast een geldboete, ook een ‘time out’ van 45 tot 60 minuten. Een idee voor de nieuwe Vlaamse regering?

Tijdstraf snelheidsovertreding
©RCB

Net zoals ons land kampt ook Estland met een stijgend aantal verkeersdoden. Een overdreven snelheid blijkt in de meeste van de gevallen de oorzaak. Om die reden test de Estse verkeerspolitie een nieuwe methode uit waarbij overtreders beboet worden via een tijdstraf van 45 tot 60 minuten. Pas wanneer er meer dan 40 km/u sneller gereden wordt dan toegelaten, wordt er een geldboete voorgelegd.

Minder verkeersboetes, meer verkeersveiligheid

Elari Kasemets, innovatie-adviseur bij de Estse politie, geeft aan dat het testproject vooral bedoeld is om een blijvende gedragsverandering teweeg te brengen bij de automobilisten. “Uit ervaring weten we dat een gesprek met de bekeurende politie-agent, en het tijdverlies dat ermee gepaard gaat, door de overtreder vaak als ‘vervelender’ wordt ervaren dan de geldboete an sich”. Of het project ook navolging krijgt in Vlaanderen – waar vorig jaar in totaal voor 430 miljoen euro aan verkeersboetes werd geïnd – is voorlopig nog koffiedik kijken.

Bron: fangio.be

Het bericht Geldboete of tijdstraf bij snelheidsovertreding? verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *