Inschrijvingen 2018: het eindrapport

Terwijl jij al volop nieuwjaarswensen uitdeelt en plannen maakt voor 2019, kijken wij nog één keer terug naar vorig jaar. Met de inschrijvingscijfers van december onder de arm kunnen we immers al een eerste balans opmaken van het afgelopen autojaar.

“Met bijna 550.000 nieuw ingeschreven auto’s, mag 2018 bestempeld worden als een dynamisch en  bijzonder jaar voor de automobielsector in België.” Met deze woorden beschrijft Febiac het afgelopen jaar. En de cijfers geven de Automobiel- en Tweewielerfederatie gelijk. 2018 werd immers het jaar met het tweede hoogste aantal nieuwe auto-inschrijvingen, na 2011, mede dankzij een groei van 0,6 procent tegenover vorig jaar.

Aan de kop van het maandklassement vinden we de merken terug die ook over het gehele jaar het grootste aantal wagens verkochten, zij het in aangepaste volgorde. In december was Renault goed voor 2.709 ingeschreven wagens, gevolgd door Volkswagen (1.797) en Peugeot (1.782), over het gehele jaar gaat de Duitse autobouwer zijn twee Franse concurrenten vooraf. De top tien van afgelopen maand kan je hieronder nog eens bekijken:

Dankzij bovenstaande cijfers kunnen we ook al een eerste balans opmaken van afgelopen jaar. Wederom is Volkswagen het populairste automerk van het land, gevolgd door Renault en Peugeot. Jeep kroont zich dan weer tot sterkste  stijger (+89%). De volledige top dertig van het afgelopen autojaar vind je hieronder. Let wel op, deze cijfers zijn vanzelfsprekend exclusief de uitschrijvingen binnen dertig dagen van de maand december.

Ontdieseling zet zich voort

Tot slot kunnen we ook wel stellen dat afgelopen jaar gekenmerkt werd door een toenemende ontdieseling. Eind 2017 koos 46% van de markt voor een zelfontbrander, nu bedraagt het aandeel nog 35%. In de eerste plaats komt deze verschuiving de benzinemotorisaties ten goede, daarvan gaat het marktaandeel van 48% eind 2017 naar 58% voor het hele jaar 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *