WWF: 2,7 miljard fiscaal voordeel voor fossiele brandstoffen

Volgens een studie die het WWF bestelde bij Climact moedigt de Belgische staat het gebruik van de bedrijfswagen vijf keer meer aan dan dat van het openbaar vervoer.

Climact en WWF maakten hun rekening op: een Belgisch huishouden met een bedrijfswagen kan gemiddeld rekenen op een fiscaal voordeel van 493 euro per maand.

In datzelfde tijdsverloop kent de staat “maar” 94 euro toe aan een huishouden dat gebruik maakt van het openbaar vervoer (NMBS, STIB, De Lijn et TEC).

Het voordeel gelieerd aan de bedrijfswagen speelt in de kaart van 13% van de Belgische gezinnen (er zijn 625.000 bedrijfswagens in België).

“Dit legt immers een onhoudbare druk op de samenleving het vergroot de CO2-uitstoot, maakt een belangrijk deel uit van het mobiliteits-probleem en kost veel extra geld aan de volksgezondheid, door de slechte luchtkwaliteit en de sedentaire levensstijl die het veroorzaakt”, lezn we in een persbericht van WWF.

Daarom vraagt de organisatie om – bovenop extra investeringen in openbaar vervoer – het fiscaal voordeel voor de bedrijfswagen progressief terug te schroeven, net als dat voor tankkaarten voor diesel en benzine. Deadline: 2025, ten laatste …

WWF valt trouwens niet enkel de auto aan, maar ook kerosine. De organisatie stelt dan ook een taks op deze brandstof voor vliegtuigen en een BTW-heffing voor vliegtuigtickets voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *