Zoveel draagt de auto bij aan de begroting

Een interessante tweet die automobielfederatie FEBIAC gisteren de wereld instuurde: vorig jaar hebben de gemotoriseerde voertuigen 1,1 miljard extra bijgedragen aan de staatsbegroting ten opzichte van 2017. Nog nooit was de auto een grotere melkkoe voor de begroting.

20,7 miljard! Zoveel droegen de gemotoriseerde voertuigen (motoren, wagens, vrachtwagens, …) bij aan de begroting in 2018. Daarmee was de bijdrage van de sector afgelopen jaar 1,1 miljard euro hoger dan in 2017 (19,63 miljard).

De trend van de afgelopen jaren wordt met andere woorden bevestigd, een trend waarin de sector steeds meer bijdraagt aan de overheidsbegroting. Sinds 2016, met de intrede van de kilometerheffing voor vrachtvervoer en de verhoging van de accijnzen op benzine en diesel (via het zogenaamde cliquetsysteem), steeg de afdracht van de gemotoriseerde voertuigen met zowat 3,5 miljard euro. En ook vorig jaar waren de stijgende BTW en accijnzen op brandstoffen volgens FEBIAC de grootste oorzaak van de extra staatsinkomsten.

Ter illustratie: de federale begroting draait op 120 miljard euro aan belastinginkomsten, de Vlaamse schatkist op ongeveer 40 miljard euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *