Bedrijfswagenkilometers nemen af

Terwijl het aantal bedrijfswagens sinds 2012 met een derde is toegenomen, lijkt de pendelafstand met bijna 21% te zijn afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-specialist Attentia naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit.

Ford Ecosport

Gemiddeld rijden werknemers dagelijks 23 kilometer in hun bedrijfsauto’s van en naar het werk. In 2012 was dit nog 29 kilometer.

Een flinke daling dus, hoewel dat niet betekent dat de bedrijfswagen aan populariteit inboet. Het aantal bedrijfswagens op de Belgische wegen is sinds 2012 namelijk met meer dan een derde gestegen.

Jongeren van 20 tot 29 jaar leggen gemiddeld 18 kilometer af, terwijl de 50-59 jarigen gemiddeld 26 kilometer afleggen.

Carpoolen wint terrein

Uit de cijfers van Attentia blijkt ook dat duurzame alternatieven op de bedrijfswagen aan terrein winnen. Vooral carpooling tekent groene cijfers op, letterlijk en figuurlijk. Vandaag leggen carpoolers dagelijks gemiddeld 34,58 km af voor hun woon-werkverkeer: een stijging van 6,28 km ten opzichte van 2012.

Opvallend daarbij is dat jonge carpoolers aanzienlijk langere afstanden rijden. 20-29 jarigen leggen gemiddeld 37 kilometer per dag af, terwijl 50-59-jarigen ‘amper’ 30 kilometer carpoolen.

Bij andere vervoersmiddelen blijven de dagelijkse gemiddelde afgelegde afstanden voor woon-werkverkeer stabiel: fiets (15 km), te voet (2 km), eigen wagen (22 km) en openbaar vervoer (24 km). 

Populariteit van de fiets

Hoewel de gemiddelde afgelegde afstand ongewijzigd is, gaan steeds meer medewerkers met de fiets naar het werk. Uit de cijfers van de mobiliteitsstudie van Attentia tekent de ‘stalen ros’ een mooie stijging op: in 2015 koos nog zo’n 6,5% van de medewerkers voor de fiets, maar in 2018 was dit aantal al tot 9,1% gestegen. 

Het bericht Bedrijfswagenkilometers nemen af verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *