Ecolo stelt opnieuw belastingkrediet voor om bedrijfswagen af te schaffen

Ecolo stelde op zondag 17 maart haar verkiezingsprogramma voor. Daarin is ook een hoofdstuk gewijd aan de bedrijfswagen. Stéphan Hazée, Waals volksvertegenwoordiger voor Ecolo, deed de voorstellen voor dit onderwerp uit de doeken voor de microfoon van Bel RTL.

© Bel RTL

“Bedrijfswagens – en dan heb ik het over de salariswagens en niet de nutsvoertuigen – zijn eigenlijk een subsidiëring van de luchtvervuiling”, vertelt Stéphane Hazée. “Wij denken dus dat alle werknemers, inclusief zij die vandaag niet over een bedrijfswagen beschikken, een som van 700 tot 2.800 euro belastingkrediet moeten kunnen spenderen, bepaald naargelang de afstand naar het werk, het type bedrijf enzovoort. Daarmee hopen we de hedendaagse situatie van vervuiling en files te veranderen.”

Deze som moet dan weer gebruikt worden voor abonnementen op openbaar vervoer, elektrische fietsen enzovoort. Een voorstel dat Ecolo en Groen al een tijdje geleden deden. Maar is dit wel budgetneutraal?

“Jawel, want ook de kilometervergoeding voor werkgerelateerde verplaatsingen wordt hierin geïntegreerd. En om werknemers die geen bedrijfswagen hebben niet te benadelen, moet dit alles kaderen in een fiscale hervorming die de belasting van arbeid vermindert. Die moet gefinancierd worden door de grotere kapitalen”, besluit Hazée.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *