Jan Jambon (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in duel over de bedrijfswagen

Afgelopen zondag stonden in VTM Nieuws Kristof Calvo (Groen) en Jan Jambon (N-VA) tegenover elkaar in een politiek debat. Even werd ook het thema van de bedrijfswagen aangesneden en kreeg Calvo opnieuw de vraag voorgelegd: ‘gaat u werknemers met een bedrijfswagen 500 euro per maand afnemen’?

“Die mensen zijn nu al het slachtoffer van de hoge lasten op arbeid”, maakt de Groen-politicus zich sterk. “Lasten die wij willen verlagen. Mensen met een salariswagen krijgen de tijd om nieuwe afspraken te maken met hun werkgever over hun loon en zullen geen loon verliezen. We gaan dat met heel veel zorg aanpakken.”

Hoe Groen de burger daarin zal helpen, binnen welk kader die nieuwe loonafspraken gemaakt moeten worden en wie de uiteindelijke rekening gepresenteerd krijgt (de burger in zijn koopkracht, het bedrijf in zijn competitiviteit of de overheid), daar repte Calvo met geen woord over. Die laatste bedenking uitte Federaal Minister van Begroting Sophie Wilmès trouwens ook al in ons interview met haar.

“Wagen is voor Groen doorn in het oog”

Jan Jambon van N-VA gelooft alvast niet dat Groen zijn belofte kan waarmaken: “Groen gaat enkel de laagste verdieners iets compenseren, en de mensen die ver van hun werk wonen. Mensen die een middelhoog loon hebben en dicht bij hun werk wonen, zijn met andere woorden de pineut.”

“Wij zeggen: ofwel hebben mensen die wagen nodig om hun job te doen, ofwel maakt hij deel uit van het salarispakket. Je moet dus eerst zorgen dat het salarispakket fatsoenlijk is en dan de mensen de keuze laten. En zeker niet aan het salarispakket raken. Maar bij Groen is het hebben van een wagen al een doorn in het oog”, besluit de N-VA-politicus dit onderdeel van het debat.

Het volledige debat tussen beide politici kan u hier (her)bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *