Cafetariaplan | Wagen blijft populaire keuze

Flexibele verloning (ook wel cafetariaplan genoemd) wint verder aan populariteit. Werknemers hebben ook heel wat voordelen om uit te kiezen. De top drie, met onder meer een auto, blijft ongewijzigd.

Bij een cafetariaplan laat de werkgever de werknemer de keuze om een deel van het loonpakket zelf samen te stellen, met voordelen als vakantie, pensioensparen of sportabonnementen. Het aantal werknemers dat loon inruilt is in 2018 gestegen met bijna 50%.

Gemiddeld beschikken de medewerkers over een keuzebudget van ongeveer 6.000 EUR (5.915 EUR in 2018).

Top drie duidelijk en ongewijzigd

Net als vorig jaar staat extra vakantie op de eerste plaats, gevolgd door extra pensioensparen. En ook de derde in het lijstje, de auto, stond vorig jaar op het podium.

Bijna één op drie kiest dus een wagen, maar dit gaat ook om medewerkers die voor hun job een wagen nodig hebben zoals sales profielen of techniekers. Wagens van een kleiner type of meer milieuvriendelijke wagens zitten volgens SD Worx wel in de lift.

Op acht en negen staan tankkaart/budget zij aan zij met het openbaar vervoer: die bekoren bijna 10% van de medewerkers. “De fiets valt net uit de top 10 qua populaire keuze, maar de fiets vertegenwoordigt qua waarde wel een aanzienlijk budget”, nuanceert Lieve Michiels. “Een auto of een fiets kan duurder zijn dan een ander voordeel, maar de grootste waarde ligt in het feit dat je als medewerker je eigen keuze maakt en je zo aan het stuur kan zitten van je mobiliteitsverhaal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *