Elektrische wagens eerste keuze bij Fluvius

Voor elk nieuw dienstvoertuig kiest netbedrijf Fluvius voortaan in eerste instantie voor een 100 procent elektrische wagen. Vorige week vertrokken alvast 27 medewerkers emissievrij en geruisloos richting klanten, bovenop de 30 emissieloze wagens die het bedrijf al in haar wagenpark had. Ze kregen vooraf hun sleutel overhandigd uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Fluvius vervangt de komende 10 jaar zo’n 800 dienstvoertuigen en kiest daarbij telkens voor het meest groen beschikbare alternatief. Als er een 100 procent elektrisch model op de markt is dat op vlak van rijbereik of laadvermogen geschikt is voor de job, dan is elektrisch voor Fluvius de eerste keuze. Vandaag zijn dat vooral personenwagens en kleine bestelwagens.

In specifieke gevallen, zoals voor grotere bestelwagens, is CNG voorlopig het geschiktere alternatief. Vooral voor wie meer kilometers rijdt of zwaar materiaal mee heeft. Aardgaswagens stoten minder schadelijke stoffen uit, zoals bijvoorbeeld 95 procent minder fijn stof, dan een traditionele wagen.

Energietransitie

“Fluvius werkt al sterk mee aan de energietransitie en maatregelen tegen de klimaatopwarming, als nutsbedrijf dat de digitale meter uitrolt, warmtenetten aanlegt en proefprojecten rond biomethaangas of ‘local energy communities’ mee mogelijk maakt. Maar die ecologische reflex zit ook in ons bedrijf zelf ingebakken. In de aankoopdossiers voor nieuwe voertuigen weegt bijvoorbeeld het aspect milieu voortaan nog sterker door, waardoor we dit “Electric first”-beleid mogelijk kunnen maken”, benadrukt Fluvius-CEO Frank Vanbrabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *