Ook Vlaamse regering wil elektrificatie bedrijfswagenvloot

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) heeft bij haar federale collega Marie Christine Marghem (MR) aangedrongen op maatregelen die een elektrificatie van het bedrijfswagenpark in de hand werken. Dit is volgens de gewestregering noodzakelijk om de klimaatambities te halen.

“Ik maak me zorgen”, zegt Demir bij onze collega’s van De Tijd, “omdat in het federale klimaat- en energieplan weinig of geen maatregelen zijn opgenomen die Vlaanderen nodig heeft om de doelstellingen voor de CO2-uitstoot te halen (35 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030, red.).” Reden genoeg om een brief te schrijven naar haar federale collega.

Een van die maatregelen is dus een vernieuwde fiscaliteit, waarbij enkel zero emissiewagens van de belastingen kunnen worden afgetrokken, naar analogie met wat er in de onderhandelingsnota van Paul Magnette (PS) te lezen staat. Al kan er volgens Demir in geen geval worden ingebroken in bestaande contracten en “er moet voldoende aanbod aan elektrische modellen zijn, zodat werknemers de auto als gezinswagen kunnen gebruiken”, lezen we in de brief van Demir.

Geen verrassing

Daarnaast wil de minister op Vlaams niveau werk maken van een uitgebreider laadpalennetwerk, in samenspraak met de autosector. Vorig jaar telde Vlaanderen volgens De Tijd amper 3.000 laadpunten, een rem zet op de verkoop van elektrische auto’s.

In het Vlaams regeerakkoord en nog recenter in het Vlaams luchtkwaliteitsplan werd al gesproken van overleg met de federale overheid om het systeem van de bedrijfswagens aan te passen in het kader van de klimaatambities van de regering Jambon I. De vraag van Demir komt dus niet echt als een verrassing.

Wat de hervorming van de fiscaliteit rond bedrijfswagen betreft, wijst het kabinet van Demir er wel op dat er op dit moment nog geen timing naar voren geschoven wordt. Daarnaast herinnert de Vlaams minister eraan dat het voor haar niet mag gaan om een belastingverhoging.

Het bericht Ook Vlaamse regering wil elektrificatie bedrijfswagenvloot verscheen eerst op FLEET.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *