“De promotie van de bedrijfswagen, een echt industrieel klimaatbeleid”

Deze woorden komen van de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, die onlangs een nieuw fiscaal pakket heeft gepresenteerd.

In Duitsland wordt een werknemer die zijn bedrijfswagen privé gebruikt, belast tegen 1% van de catalogusprijs, maar dit tarief is met de helft verlaagd (naar 0,5%) voor elektrische voertuigen (EV’s) die tussen 1 januari 2019 en 31 december 2021 zijn gekocht of gehuurd.

De Duitse regering heeft onlangs ingestemd met een verlenging van deze fiscale voorkeursbehandeling tot 2030. Dit wetsontwerp zou op 20 september moeten worden goedgekeurd, zodat het voor het einde van het jaar in werking kan treden.

“We doen dit ook om ervoor te zorgen dat meer elektrische voertuigen sneller de markt voor tweedehandsvoertuigen kunnen betreden.

Olaf Scholz, Duits minister van Financiën

Olaf Scholz rechtvaardigde deze keuze als volgt: “De promotie van bedrijfsauto’s is een echt industrieel klimaatbeleid. We doen dit ook om ervoor te zorgen dat meer elektrische voertuigen sneller de markt voor gebruikte voertuigen kunnen betreden.”

Dit wetsvoorstel voorziet ook in een belastingvrijstelling tot 2030 voor werkgevers die het opladen van elektrische voertuigen of bedrijfsfietsen gratis aanbieden.

Bovendien voorziet een nieuwe maatregel (die ook van toepassing zal zijn tot 2030) in een eenmalige subsidie voor de aankoop van zuiver elektrische voertuigen die voor commerciële doeleinden worden gebruikt voor leveringen. Deze eenmalige incentive bedraagt 50% van de aankoopkosten van de elektrische bestelwagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *